Blijvende zorgen over mentale gezondheid jongvolwassenen

Uit de Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2024 blijkt dat de cijfers van de regio Zuid-Holland Zuid (ZHZ) vergelijkbaar zijn met de landelijke cijfers. Dit houdt onder andere in dat slechts de helft van de jongvolwassenen de eigen mentale gezondheid als goed beoordeelt. De mentale gezondheid van deze groep behoeft dus nog steeds aandacht. Wel lijkt in vergelijking met 2022 een lichte verbetering te zijn op een aantal vlakken van mentale gezondheid, zoals eenzaamheid en geluk.

“Ik wil de jongvolwassen in ZHZ die meededen aan het onderzoek hartelijk bedanken voor hun input” aldus Eveline Schurink, Directeur Publieke Gezondheid/Algemeen Directeur Dienst Gezondheid & Jeugd. “In vergelijking met 2022 is een lichte verbetering zichtbaar op de mentale gezondheid van jongvolwassenen. Ondanks deze lichte verbetering, beoordeelt bijna de helft van de jongvolwassenen de eigen mentale gezondheid als ‘gaat wel’ tot (zeer) slecht. Dat baart mij zorgen. Ik gun alle jongvolwassenen een toekomst waarin ze de ruimte en steun ervaren om zich mentaal en fysiek goed te voelen. Deze monitor laat zien dat we daar nog niet zijn en onverminderd aandacht nodig is voor de mentale gezondheid van jongvolwassenen.

De Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2024 is een grootschalig vragenlijstonderzoek dat is uitgevoerd onder ruim 135.000 jongvolwassenen (16 tot en met 25 jaar) in Nederland. In de regio ZHZ namen bijna 3.700 jongvolwassenen deel aan het onderzoek. De resultaten zijn te vinden op www.hoegezondiszhz.nl

Mentale gezondheid De helft van de jongvolwassenen (52%) in de regio ZHZ ervaart de eigen mentale gezondheid als (zeer) goed. Specifieke groepen, zoals jongvolwassenen die moeite hebben met rondkomen, alleenwonenden en jongvolwassenen tussen de 21 en 25 jaar, ervaren minder vaak een goede mentale gezondheid.

Sinds de meting in 2022, vlak na de coronapandemie, lijkt er lichte verbetering te zijn op een aantal vlakken van mentale gezondheid:

· In 2024 daalde het aandeel jongvolwassenen dat zich in het dagelijks leven vaak beperkt voelt door psychische klachten van 23% in 2022 naar 17% in 2024.

· Het percentage jongvolwassenen dat zich sterk eenzaam voelt daalde van 27% naar 23%.

· Bijna twee derde van de jongvolwassenen voelde zich vaak gelukkig in de laatste vier weken, ten opzichte van ruim de helft in 2022.

· Het aandeel jongvolwassenen dat tevreden is over het eigen leven steeg van 79% in 2022 naar 82% in 2024.

· Ook is een grote groep jongvolwassenen tevreden met zichzelf, van 80% in 2022 naar 84% in 2024.

Ondanks deze verbeteringen valt er nog veel winst te behalen op deze vlakken.

Scholen en werkgevers spelen een belangrijke rol in het bevorderen van de mentale gezondheid en weerbaarheid van jongeren en jongvolwassenen. De GGD ondersteunt scholen met interventies, deskundigheidsbevordering zoals Youth Mental Health First Aid (YMHFA) en advies over beleid, educatie en activiteiten. Ook werkgevers en scholen kunnen het gesprek aangaan met de jongvolwassene om ondersteuning te bieden. Voor meer informatie is de website van het Trimbos-instituut beschikbaar. Daarnaast kunnen zij voor deskundigheidsbevordering terecht bij de GGD Zuid-Holland Zuid.

Stress en prestatiedruk

Van de jongvolwassenen in de regio voelt 42% zich (heel) vaak gestrest. De voornaamste bronnen hiervan zijn studie/school en werk/bijbaan.

· Meer dan de helft (55%) van de jongvolwassenen ervaart regelmatig prestatiedruk.

· Deze druk komt vaker vanuit zichzelf (41% in ZHZ, 44% landelijk) dan vanuit anderen (35%).

· Druk vanuit anderen wordt het vaakst ervaren vanuit ouders of verzorgers (40% in ZHZ).

Daarnaast maken veel jongvolwassenen zich zorgen over maatschappelijke thema’s, met name over de woningmarkt (67%) en stijgende prijzen (65%). Minder dan de helft (48%) van de jongvolwassenen heeft veel vertrouwen in de eigen toekomst, 15% heeft weinig tot geen vertrouwen in de toekomst.

Bewegen Er is een toename in het bewegen en sporten ten opzichte van 2022 in de regio ZHZ. Van de jongvolwassenen beweegt 29% dagelijks minimaal een half uur, ten opzichte van 24% in 2022. Ook is het sporten van minimaal eenmaal per week toegenomen van 66% in 2022 naar 73% in 2024. Roken en vapen In totaal rookt en/of vapet 33% van de jongvolwassenen in de regio, 25% doet dit minimaal eenmaal per week. De groep ex-rokers van alleen tabak is toegenomen van 7% in 2022 naar 10% in 2024.