Raadslid zet zich in voor dak- en thuisloze moeders in de Hoeksche Waard

Dankzij raadslid Tania Heimans (GroenLinks) gaat de gemeente Hoeksche Waard toetsen of de regels om urgentie te krijgen voor een sociale huurwoning de kinderrechten respecteren. Deze toezegging kreeg zij dinsdag 26 november tijdens de raadsvergadering na haar oproep hiervoor. Het baart haar namelijk zorgen dat het in de Hoeksche Waard mogelijk is om na echtscheiding of relatiebeëindiging als ouder met minderjarige kinderen op straat te komen te staan omdat je van de gemeente in veel gevallen geen urgentie krijgt. Dit terwijl sociale woningen op het eiland een stuk minder schaars zijn dan in de Randstad.

Tijdens de raadsvergadering van afgelopen dinsdag legde Heimans het probleem aan het college voor: „Stel, na een scheiding wonen de kinderen bij hun moeder en in weekenden bij hun vader. Vader werkt fulltime, verdient meer en blijft in de woning. Dan krijg je als moeder geen urgentie als je dak- of thuisloos dreigt te raken. Dan moeten de kinderen maar bij vader gaan wonen. Zo wordt moeder in een afhankelijkheidspositie geplaatst, moet van bank naar bank, naar een caravan of daklozenopvang. In alle gevallen heeft dit enorme impact op ouder en kinderen.” Heimans wijst op een eerdere tv-uitzending van onderzoeksprogramma Pointer, KRO-NRCV, die hier met een schrijnend voorbeeld uit de Hoeksche Waard aandacht aan besteedde: „De Kinderombudsman zegt, goed onderbouwd, en dat is terug te zien, dat zo’n uitsluiting van urgentie in strijd is met het Kinderrechtverdrag.”

Toen ze contact opnam over deze kwestie begreep ze van een woordvoerder van de Kinderombudsman hoe belangrijk het is dat gemeenten toetsen wat de gevolgen van zulke strenge urgentieregels voor kinderen kunnen zijn. Gelukkig komt daarvoor binnenkort een kinderrechtentoets, zo begrijpt ze van de Kinderombudsman. Ze is blij dat de wethouder heeft toegezegd hier gebruik van te gaan maken.

Heimans stelde eerder al vragen over het feit dat er bij huiselijk geweld geen vrouwenopvang in de Hoeksche Waard is, maar enkel buiten het eiland, zodat kinderen dan uit hun vertrouwde omgeving en van school weg moeten. Heimans weet hoeveel impact dit kan hebben. „Allemaal brengen we als raadsleden onze kennis en ervaring mee bij het controleren van gemeentelijk beleid. Zelf heb ik als jong kind ervaren hoe afhankelijk mijn moeder van dat beleid was toen ze er noodgedwongen met haar kinderen alleen voor kwam te staan. Je wilt zo snel mogelijk je onafhankelijkheid terug, en een veilige situatie voor je kinderen. Onze gemeente is al goed op weg met kind- en vrouwvriendelijk-beleid. Zo doen we deze dagen actief mee met Orange the World, de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen. Het is dan goed te beseffen dat rechtvaardig huisvestingsbeleid daarbij essentieel is. Het moet niet zo zijn dat moeders zich gedwongen voelen om in een relatie te blijven omdat er in de gemeente geen woning voor ze beschikbaar is als vader in het huis blijft, je kunt beter ook escalatie voorkomen dan vooral bij noodsituaties hulp bieden.”

Alleenstaande ouders die zelf ervaring hebben met uitsluiting van urgentie en met Heimans willen meedenken over een voorstel aan het college van burgemeester en wethouders voor een meer kind- en oudervriendelijke huisvestingsbeleid kunnen contact met haar opnemen via: tania.heimans@gemeentehw.nl