PFAS houdt gemoederen bezig

Water Natuurlijk wil maximaal inzetten op schoon en gezond water. Dat is nog ver weg in de Hollandse Delta en PFAS is een belangrijke boosdoener. Het waterschap zou dus op de bres moeten staan om deze zeer zorgwekkende stoffen uit het water te houden. Helaas was dat niet zo en komende week komt er opnieuw een discussie in het bestuur van het waterschap Hollandse Delta.

Duizenden door de mens gemaakte verbindingen van stoffen vallen on der de noemer PFAS. Ze breken niet of nauwelijks af en ze hopen op mensen en dieren. Ze tasten het milieu en de gezondheid van mensen aan. Ze zijn inmiddels overal, maar de Hollandse Delta is een hotspot vanwege de aanwezigheid van het bedrijf Chemours in Dordrecht. Dat bedrijf is een grote bron van de vervuiling met PFAS. De gifstoffen zitten ook in het oppervlaktewater en het waterschap is verantwoordelijk voor de waterkwaliteit binnen de dijken.

Waterbeheerders in ons land maken zich zorgen over deze aantasting van het water. In diverse besturen van waterschappen waren moties aangenomen om bij de rijksoverheid aan te dringen op maatregelen. In oktober was dat ook in het bestuur van de Hollandse Delta aan de orde. Een motie van de Partij voor de Dieren werd van harte gesteund door Water Natuurlijk, maar zou geen meerderheid krijgen. Een deel van het bestuur twijfelde aan de giftigheid van PFAS en anderen zaten in over het economisch belang. Water Natuurlijk heemraad Anne Mollema stelde dat de motie voor hem een steun in de rug was. Hij is binnen het waterschap verantwoordelijk voor het PFAS dossier. Komende week komt de motie opnieuw aan de orde.

Andere bronnen

Bedrijven als Chemours in Dordrecht lozen het gif in de lucht en het water, maar er zijn meer bronnen. In landbouw bestrijdingsmiddelen zit het ook. Op Kamervragen antwoordt de landbouwminister, dat in 105 in ons land toegelaten bestrijdingsmiddelen PFAS als werkzame stoffen zitten. Het gaat dan om 25 verschillende werkzame stoffen. Daarnaast zijn er nog middelen waarin PFAS als hulpstof zit. Dat gif wordt dus gewoon over het land gestrooid en gespoten.

Een analyse van de meetpunten voor waterkwaliteit leert dat in de Hollandse Delta overal PFAS-bestrijdingsmiddelen in het polderwater zitten. Boeren kunnen daar niets aan doen. De stoffen breken niet af en ze zijn mobiel. Degene die de middelen gebruikt kan nog zo zorgvuldig zijn. Ze blijven niet op het land. Ze vinden hun weg naar het water. Een verbod op dergelijke middelen is de enige remedie.