Vrijwilligers van Coöperatie Windwaarde en HW Zoemt hebben afgelopen zaterdag in Strijensas 2200 bloembollen geplant in het gemeentegazon. Met deze actie dragen zij bij aan het herstel van de biodiversiteit. Het gaat namelijk niet goed met de wilde bijen en andere insectensoorten. Meer bloemen helpen deze insecten te overleven. Wethouder Huibert Steen van de gemeente Hoeksche Waard gaf het startsein door symbolisch de eerste bloembol te planten.
Veel insectensoorten onder druk
Coöperatie Windwaarde en HW Zoemt slaan de handen ineen om het insectenleven in Strijensas te versterken. Veel soorten, zoals bijen, vlinders en zweefvliegen, hebben het zwaar door een tekort aan voedselrijke bloemen. Maar liefst 55% van de 359 wilde bijensoorten in Nederland staat op de rode lijst, en in de afgelopen 30 jaar is meer dan 75% van het insectenleven verdwenen.
Gewone bloembollen zijn gevaarlijk voor insecten
De bloembollen zijn zorgvuldig samengesteld door HW Zoemt, expert op het gebied van insecten. Joost Kievit van HW Zoemt licht toe: “We hebben gekozen voor vroegbloeiende soorten zoals krokussen en blauwe druifjes. Deze leveren in het voorjaar cruciaal stuifmeel voor hommelkoninginnen die uit hun winterslaap komen. Zonder dat stuifmeel kunnen ze geen nageslacht voortbrengen.” Kievit benadrukt ook het belang van biologisch geteelde bollen: “Reguliere bloembollen worden behandeld met veel bestrijdingsmiddelen. Die giftige stoffen verspreiden zich via nectar en stuifmeel, wat insecten kan doden. Veel mensen realiseren zich dat niet. Alleen biologische bollen dragen daadwerkelijk bij aan een gezonde leefomgeving voor bestuivers.”
Biodiversiteit in de Hoeksche Waard
De 2200 geplante bloembollen vormen een stap in de geleidelijke transformatie van gazons in de gemeente Hoeksche Waard naar bloemrijk grasland. Zodra de bloembollen zijn uitgebloeid, bieden planten zoals klaver, boterbloemen en paardenbloemen voedsel voor bestuivers gedurende de rest van het seizoen.
Wethouder Huibert Steen, verantwoordelijk voor biodiversiteit, benadrukt het belang van gezamenlijke initiatieven: “Ik word erg blij van acties zoals deze. Ze laten zien hoe we samen kunnen werken aan een groenere en gezondere leefomgeving. We hopen dat Strijensas andere dorpen inspireert om ook aan de slag te gaan met biodiversiteit.”