Laten we samen rouwen

Op het plein aan de Bierkade in Oud-Beijerland staat in de laatste 2 weken van december een grote sfeervolle ingerichte glazen kas waar je stil kunt staan bij rouw en verlies in de breedste zin van het woord. Annelies Oude Kotte van Humanitas zet zich samen met Shirly Baas van Mind Body & Motion en Astrid Boumann van Stichting Welzijn Hoeksche Waard in voor het project Rouwen en Vieren in de Hoeksche Waard. “Laten we samen rouwen.”

Annelies vertelt: “Drie jaar geleden zag ik dit initiatief in Amsterdam, op Instagram. Er stond een grote, knus ingerichte kas op het Mercatorplein. Direct dacht ik: Wauw wat een mooie plek. Dat wil ik heel graag naar de Hoeksche Waard halen en dit jaar is het dan zover”.

Ruimte voor rouw

Maar wat houdt Rouwen & Vieren eigenlijk in? “Het is een fysieke plek om ruimte voor rouw te creëren. In onze samenleving kennen we geen openbare plekken waar je je verlies kunt uiten, een plek waar het echt aanwezig mag zijn.” Eind december staat er in meerdere steden in Nederland een kas om te Rouwen & Vieren. “De ervaring leert dat de kas in een grote behoefte voorziet. Juist in de decembermaand, die voor veel mensen eenzaam voelt. De kas is van niemand en voor iedereen. We organiseren dit dus niet vanuit een kerk of een organisatie; het is een initiatief van een aantal Hoeksche Waarders voor de rest van de gemeente”

Elk gemis

“In de kas kun je stilstaan bij elk gemis. We denken bij rouw en verlies al snel aan het gemis van een dierbaar persoon. Maar je kunt veel meer verliezen, denk bijvoorbeeld aan je huisdier, gezondheid, een relatie, je huis of geboorteland.” Je kunt er een kaarsje aansteken, je gedachten delen in een gastenboek of op een lint schrijven waar je dankbaar voor bent en die ophangen. Als je wil kun je je verhaal delen met een van de vrijwilligers. “Momenten met een lach en een traan, een moment van verbinding met elkaar. Maar ook verbinding tussen het verlies en de nieuwe, voorzichtig blije momenten. Het is er allebei en het mag er ook allebei zijn. Het één is er niet zonder het ander”, aldus de organisatie.

Wees welkom

Je kunt de kas om te Rouwen en Vieren van vrijdag 13 tot en met vrijdag 27 december geheel gratis bezoeken tussen 12.00 en 18.00 uur. Op zondag en 2e Kerstdag van 13 -18u, 1e Kerstdag is de kas gesloten. De kas is voor iedereen toegankelijk. Of je alleen of samen naar binnen gaat, mag je zelf weten. De aanwezige vrijwilligers zorgen ervoor dat er niet teveel mensen tegelijk binnen zijn. De organisatie hoopt dat de kas mensen met elkaar verbindt, wat zachtheid brengt rondom rouw en verlies en dat iedereen zich welkom voelt.

Wilt u een bijdrage leveren aan de kas

Dat kan op verschillende manieren. Er zijn vrijwilligers nodig om de kas te bemensen en het voor iedereen een fijne plek te laten zijn. Alle informatie hierover is te vinden op www.rouwenenvierenoudbeijerland.nl De kas bezoeken is kosteloos, het neerzetten ervan en de organisatie eromheen is dat niet. Om dit unieke en belangrijke project mogelijk te maken, kunnen ze uw bijdrage daarom heel goed gebruiken. De gemeente, Welzijn Hoeksche Waard en een aantal ondernemers en bedrijven dragen de kas al een wam hart toe. Wilt u een gift geven? Zij zijn blij met iedere bijdrage, klein of groot, dit kan via de QR-code op de website.