Jan Derksen-Wynn samen met wijlen Marc Wynn-Derksen ontvangt Jillis Bruggeman Opsteker 2024 voor inzet LHBTI+-gemeenschap

Vanavond, op Coming Out-dag, ontving Jan Derksen-Wynn samen met wijlen Marc Wynn-Derksen de regionale Jillis Bruggeman Opsteker 2024 voor zijn lokale inzet voor de LHBTI+ gemeenschap. Wethouder Miranda Den Tuinder reikte de opsteker aan hem uit.

Achtergrond Jillis Bruggeman Penning en Opsteker

De uitreiking vond plaats in de Grote of St Janskerk in Schiedam. De gemeente Schiedam reikt sinds 2015 jaarlijks de landelijke Jillis Bruggeman Penning uit. De penning wordt uitgereikt aan personen of organisaties die zich vanuit hun publieke rol hard hebben gemaakt om de positie van LHBTI-ers te verbeteren. Dit jaar won Raven van Dorst de landelijke penning.

Sinds 2016 worden er ook Jillis Bruggeman Opstekers uitgereikt; de eerste jaren lokaal en vanaf 2020 regionaal, binnen de samenwerkingsregio van lokale LHBTI-organisaties Zuid-Holland-Zuid. Een regionale Opsteker is voor iemand die lokaal voorop gaat in de strijd voor LHBTI+ emancipatie en tegen discriminatie op basis van geslacht, genderidentiteit, gender oriëntatie of genderexpressie. In 2022 won Cobi Cruq 1 van de 3 Jillis Burggeman Opstekers. In 2021 was dat Raymond Kalkman.