Gemeente en waterschap starten verkeerscampagne: Dijk op? Gas eraf!

In de Hoeksche Waard gaan elke dag vele scholieren en inwoners met de fiets op pad. Ze zijn onderweg naar school, werk, familie of een vereniging. Veel fietsroutes lopen over smalle dijken waar ook auto´s, vrachtwagens, (zwaar) landbouwverkeer en bussen rijden. Dit zorgt vaak voor onveilige situaties, zeker als gemotoriseerd verkeer er harder rijdt dan is toegestaan. Daarnaast zorgen geluidsoverlast en trillingen bij het te hard rijden ervoor dat het minder prettig wonen is voor de dijkbewoners. Onder het motto `Dijk op? Gas eraf!´ vragen gemeente Hoeksche Waard en waterschap Hollandse Delta aan weggebruikers om rekening met elkaar te houden en zich aan de maximumsnelheid te houden. Dat maakt het voor iedereen veiliger.

Door middel van onder andere banners langs de wegen, posters en flyers brengen wij de campagne `Dijk op? Gas eraf!´ onder de aandacht bij onze inwoners. In samenwerking met het waterschap en politie vinden er acties plaats waarbij wij met automobilisten in gesprek gaan. De eerste actie vond woensdagochtend 2 oktober plaats op de Molendijk in Klaaswaal. De campagne duurt 4 weken en zetten we meerdere keren per jaar in.

“Met deze campagne willen we alle inwoners van de Hoeksche Waard bewuster maken van hun eigen rijgedrag en, indien nodig, dit ook te veranderen. Natuurlijk hebben wij als gemeente de taak om te zorgen voor veilige en goed ingerichte wegen. Daar werken we hard aan. Maar daarnaast zijn we er met elkaar verantwoordelijk voor om te zorgen dat we allemaal veilig thuiskomen”, aldus wethouder Harry van Waveren (mobiliteit).

Heemraad Hennie Wiersma: “We hebben echt iedereen nodig om ervoor te zorgen dat de mooie Hoeksche Waard verkeersveilig is voor jong en oud. Kinderen moeten veilig naar school kunnen fietsen en weer thuiskomen. Ook de inwoners die voor de ontspanning willen wandelen of fietsen willen zich veilig kunnen verplaatsen op de wegen in de Hoeksche Waard. Dit geldt ook voor de wegen buiten de bebouwde kom, die in beheer zijn bij het waterschap”.

Bewoners in de campagne

Julia en Adrie zijn de 2 Hoeksche Waarders die samen het gezicht zijn van deze campagne. Zij werkten graag mee aan de campagne. “Ik heb elke dag te maken met auto´s die veel te hard over de dijken rijden terwijl mijn vrienden en ik naar school fietsen. Ik vind het dan ook erg belangrijk om aan deze campagne mee te werken en aandacht te vragen voor de verkeersveiligheid op de dijken,” aldus Julia. Adrie, bewoonster van een drukke dijk, ervaart overlast doordat verkeer vaak hard voorbijgaat. “Als ik mijn hond uitlaat krijg ik vaak het gevoel dat de dijk als snelweg wordt gebruikt.”

Maak het verschil!

Uit landelijke cijfers blijkt dat 1 op de 3 dodelijke ongelukken komt door te hard rijden. Door je aan de maximumsnelheid te houden, vermindert het aantal slachtoffers flink, namelijk met 25% tot 30%. Als je een noodstop moet maken als je 30 km/u rijd, sta je vrijwel direct stil. Maar bij een snelheid van 60 km/u moet je dan nog beginnen met remmen. Voor iemand die oversteekt kan een lagere snelheid levensreddend zijn. Dus: houd je aan de maximumsnelheid, geef ruimte aan fietsers en wandelaars en rijd rustig op onze dijken.

Maak een punt van nul

Onder de noemer “Maak een punt van nul” werken wij via het ROV Zuid-Holland samen met vele partners om verkeersveilig gedrag de norm te maken en het aantal verkeersslachtoffers terug te brengen tot nul: samen maken we een punt van nul!