Bakkerij Bussing uit Numansdorp ontvangt predicaat Hofleverancier

Bakkerij Bussing ontving vanmiddag in de bakkerij/het kantoorpand aan de Christiaan Huygensstraat 12 in Numansdorp het predicaat Hofleverancier. De commissaris van de Koning in Zuid-Holland, de heer Wouter Kolff, reikte de oorkonde uit aan eigenaar Jan Bussing (vierde generatie bakkers) en zijn partner Debby Leijten. Samen met burgemeester Erik van Heijningen onthulde de commissaris van de Koning het wapenschild dat daarbij hoort.

Met de uitreiking van het predicaat Hofleverancier wordt 125-jarig vakmanschap bekroond. Het is ook een erkenning voor alle medewerkers door de jaren heen: van bakkers tot inpakkers, van logistieke tot administratieve professionals. Bakkerij Bussing krijgt hiermee het recht tot het voeren van het koninklijk wapen, vergezeld van de tekst `Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier´.

4 generaties met een bakkershart

Brood en de naam Bussing zijn vanaf 24 mei 1899 met elkaar verbonden. Al 125 jaar bakken 4 generaties met trots ambachtelijk brood, met een mix van kwaliteit en vakmanschap. Het begon ooit met een kleine bakkerswinkel aan de Voorstraat 22 in Numansdorp. In 2000 werd een nieuwe bakkerij gebouwd op het industrieterrein in het dorp (Christiaan Huygensstraat 12). De winkel bleef op de Voorstraat 22 en werd in 2006 verbouwd naar de huidige formule: Gastrovino Verleiding. Klanten kunnen daar brood, banket en andere lekkernijen voor thuis kopen. Daarnaast worden er lunches, borrelhapjes en een driegangenkeuzemenu op vrijdagavond geserveerd.  Er zijn ook 2 winkels (`Boulangerie Traditionelle´) in Barendrecht en Rotterdam.

Visitekaartje voor de Hoeksche Waard en regio

In de afgelopen 24 jaar groeide Bakkerij Bussing uit tot een internationale speler op de horecamarkt in het luxe segment. 90 tot 95 procent van wat ze nu doen is horeca-gerelateerd. Bussing levert aan groothandels, met volledige dekking in Nederland en België. Er wordt gestreefd naar het produceren van 100% natuurlijke broden met zo min mogelijk toevoegingen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van zorgvuldig geselecteerde grondstoffen. Er is oog voor duurzaamheid. Dat komt tot uitdrukking in de manier waarop het bedrijf omgaat met hergebruik van en besparing op verpakkingsmaterialen en de aandacht voor het verlagen van het energieverbruik. Het familiebedrijf is daarmee een inspirerend voorbeeld voor andere ondernemingen.

Felicitaties en complimenten voor bloeiende onderneming

Commissaris van de Koning Wouter Kolff blikte in zijn toespraak terug op de geschiedenis van het jubilerende familiebedrijf. Burgemeester Erik van Heijningen feliciteerde Bakkerij Bussing namens het gemeentebestuur. Hij sprak zijn complimenten uit aan de familie Bussing. “Het bedrijf bleef al die jaren bestaan, hoe moeilijk dat soms ook was. In de jaren 30 was er geen geld voor brood door een economische crisis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zette oma Willemijntje de bakkerij in haar eentje voort, toen haar man Jan naar het front moest. En door de watersnoodramp in 1953 stond het water 1,5 meter hoog in de winkel en bakkerij. Vanaf de jaren 70 werd steeds meer geleverd aan groothandels en was er vries- en opslagruimte tekort. Veranderingen in de bakkersbranche betekenden ook beslissingen durven nemen en meegaan met de tijd.”

Predicaat Hofleverancier

In Nederland zijn momenteel ruim 700 bedrijven die zich Hofleverancier mogen noemen. Om voor het predicaat in aanmerking te komen moet een bedrijf minimaal 100 jaar bestaan en de ontstaansgeschiedenis moet duidelijk en aantoonbaar zijn. Voor het verkrijgen van het predicaat Hofleverancier komen alleen ondernemingen in aanmerking die gerekend kunnen worden tot het midden- en kleinbedrijf. Ook moet de onderneming van plaatselijk of regionaal belang zijn te midden van branchegenoten en er moet sprake zijn van juridisch en economisch onbesproken gedrag en een onberispelijke bedrijfsvoering. Koning Willem-Alexander kan dan het Recht tot het voeren van het Koninklijk Wapen met de toevoeging `Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier´ toekennen. Het predicaat staat onder meer voor bewezen kwaliteit, soliditeit en continuïteit van de onderneming. Het wordt voor 25 jaar toegekend, waarna verlenging kan worden aangevraagd voor een volgende periode van 25 jaar.

V.l.n.r.: Burgemeester Erik van Heijningen, eigenaar Jan Bussing en zijn partner Debby Leijten, commissaris van de Koning Wouter Kolff bij het wapenschild

Foto: Jeffrey Groeneweg