Wateroverlast voorkomen

Water Natuurlijk neemt de taak om wateroverlast te voorkomen serieus. Een klimaatbestendig watersysteem is dan belangrijk en de provincie stelt de normen hiervoor vast in de provinciale omgevingsverordening. Die zijn niet duidelijk, er is discussie over met welke neerslag gegevens rekening gehouden moet worden. Reden voor Water Natuurlijk om te adviseren dit in een bestuursbesluit eenduidig vast te leggen.

Kwart eeuw ervaring

Zo’n 25 jaar hebben we in ons land een beleid om wateroverlast te voorkomen. Aanvankelijk lag dit vast in bestuurlijke afspraken tussen het Rijk, de provincies, de gemeenten en de waterschappen. We gingen werken aan een toekomst bestendig watersysteem. De sloten mochten niet over lopen. Zeer extreme situaties daargelaten. Voor stedelijk gebied was eens in de 100 jaar acceptabel. Zo stond beschreven in de bestuursakkoorden die elkaar de eerste jaren opvolgden. Er moest gerekend worden met de neerslaggegevens van het “Middenscenario” van het KNMI en in 2015 moest het watersysteem op orde zijn en op orde worden gehouden.

Er is inmiddels ook ervaring met 4 generaties klimaatscenario’s. In deze scenario’s schetst het KNMI de mogelijke ontwikkeling van het klimaat voor de Nederlandse situatie. Ook op het punt van neerslag extremen. Ze baseert zich op de rapportages van het klimaat panel van de Verenigde Naties waarin een mondiaal beeld wordt geschetst. We hebben ervaren dat de gevolgen van klimaat verandering steeds weer ernstiger zijn dan aanvankelijk gedacht. Het KNMI adviseert nu rekening te houden met het “worst case scenario”.

Na een periode van bestuurlijke afspraken werd de normering van het watersysteem vastgelegd in een provinciale verordening. Daarbij is het benoemen van het klimaatscenario, waarmee gerekend moet worden, achterwege gebleven. Met als gevolg discussie over de vraag: welke neerslaghoeveelheden moet het watersysteem kunnen bergen en verwerken. Een discussie die ook in het bestuur van het waterschap Hollandse Delta oplaaide.

Discussie

Water Natuurlijk stemde tegen de begroting van het waterschap omdat het watersysteem niet voor de nieuwe deadline van 2027 op orde zou zijn. In de discussie stelde de verantwoordelijk heemraad dat het volgens de provinciale verordening voldoende was om te voldoen aan “huidig klimaat”. Daarbij gaat het om de gemeten neerslag uit het verleden. Water Natuurlijk gaat uit van een toekomst bestendig watersysteem waarbij rekening wordt gehouden met klimaatverandering.

Onderzoek leerde dat de provincie Zuid-Holland uitgaat van het gestelde in het Nationaal Bestuursakkoord Water. Een klimaatbestendig watersysteem dus, maar dat staat niet in de verordening en is niet bestuurlijk vastgelegd. Daar komt bij dat de klimaatscenario’s uit de bestuursakkoorden verouderd zijn. De Unie van Waterschappen onderstreepte het belang van een besluit van het provincie bestuur.

Reden voor Water Natuurlijk om het provinciebestuur te adviseren om het te hanteren klimaatscenario eenduidig vast te leggen in een bestuursbesluit en hierbij het advies van het KNMI in acht te nemen. Ga uit van het “worst case scenario”.