Water en gif

Water Natuurlijk analyseerde deze zomer de meetgegevens van landbouw bestrijdingsmiddelen in het polderwater van de Hollandse Delta. Een schrikbarend aantal soorten met grote verschillen per eiland kwam als beeld naar voren. Pointer, het platform voor onderzoeksjournalistiek van KRO-NCRV analyseerde dezelfde gegevens voor het hele land, maar vooral gericht op de aanwezigheid van illegale middelen in het water. Ook dit levert meer informatie op over landbouw gif in het water van de Hollandse Delta.

Schrikbarende aantallen

Landbouwgif hoort niet in het water thuis. Feit is dat het er wel in zit. De analyse van Water Natuurlijk geeft per eiland de verschillende soorten bestrijdingsmiddelen die in meetbare concentraties in het polderwater zitten. Een enorme lijst van stoffen met namen waar je je tong over breekt. Het gaat dan om de werkzame stoffen. Uiteraard komt er meer in het water dan bestrijdingsmiddelen uit de landbouw en bestrijdingsmiddelen bevatten vaak ook hulpstoffen die problemen geven. Die staan niet in de lijst en PFAS is daar een voorbeeld van.

Aantal aangetroffen gifstoffen

Goeree Overflakkee 121

Hoeksche Waard 107

Voorne Putten 83

IJsselmonde 61

Eiland van Dordrecht 29

Sommige van de aangetroffen stoffen overschrijden de normen die door de overheid zijn gesteld. Een aantal is soms al heel lang verboden en dus illegaal. Het onderzoek van Pointer is gericht op de aanwezigheid van deze illegale stoffen. Vergelijking van de resultaten van Pointer met de lijsten van Water Natuurlijk geeft een beter beeld van de waterkwaliteit op de Zuid-Hollandse eilanden.

Illegale stoffen

Voor bestrijdingsmiddelen geldt dat ze van overheidswege toegelaten moeten zijn. Veel middelen waren ooit toegelaten, maar die toelating is ingetrokken of vervallen vanwege de schadelijkheid voor onze gezondheid of het milieu. Pointer deed onder andere onderzoek naar illegale stoffen in het water en analyseerde de meetgegevens die zijn opgenomen in de bestrijdingsmiddelenatlas. Van de stoffen die in 2022 in ons land de norm overschreden waren er 32 illegaal. Middelen die soms al decennia verboden zijn.

Als we dat projecteren op de Hollandse Delta, dan is de conclusie dat op alle eilanden illegale stoffen in het water voorkomen. In totaal 13 stuks. Ook nu staat Goeree Overflakkee met 12 verboden

stoffen met stip bovenaan. De Hoeksche Waard 9, Voorne Putten 6, IJsselmonde 9 en het Eiland van Dordrecht 3 verboden stoffen in het polderwater. Op diverse plekken wordt een concentratie gevonden van meer dan 5 keer de norm.

Hoe deze stoffen in het water terecht komen is de vraag. In het artikel van Pointer wordt melding gemaakt van illegale handel in verboden middelen. Ook komt de zorg van de Unie van Waterschappen naar voren over het niet tijdig halen van de Europese normen voor waterkwaliteit. Water Natuurlijk deelt die zorg en roept alle overheden op om het gebruik van bestrijdingsmiddelen af te bouwen.