Valt het doek voor kans op een Hoeksche Waards theater en bioscoop?

Een filmpje pakken, het theater bezoeken of je favoriete band zien optreden in de Hoeksche Waard? In het monumentale pand van het voormalige Actief College aan de Koninginneweg in Oud-Beijerland zou dit allemaal kunnen. De cultuurmakers van CreActief die er tijdelijk ruimtes huren hebben er een populaire culturele hotspot van gemaakt die al door duizenden mensen werd bezocht. Verschillende oppositiepartijen roepen het college op de mogelijkheden van een professioneel theater, bioscoop en (pop)podium te onderzoeken, zoals ook een vertegenwoordiging van CreActief wenst. Tijdens de raadsvergadering van 17 september dienden GroenLinks, VoorWaards, BurgerBelangen, Constructief Hoeksche Waard en Fractie Verburgh daarvoor een motie in. Door herbestemmingssubsidie van het Rijk is dit onderzoek, met marktverkenning en noodzakelijk onderhoud van het pand, mogelijk. Toch haalde de motie het niet en zal dit onderzoek daarom niet plaatsvinden.

Het college heeft al het plan voor 22 appartementen en 12 studio’s in het pand, met aan de achterzijde een uitvaartcentrum. „Dit gebouw is echter van de gemeente en daarmee van de inwoners”, benadrukt raadslid Tania Heimans van GroenLinks. “Waarom dure woningen voor enkelen realiseren, terwijl dit het enige beschikbare pand is waar het theater, de bioscoop en het poppodium passen die vele inwoners wensen? Andere gemeenten tonen dat dit in monumenten zeer succesvol kan zijn als je ruimte biedt aan investeerders. Bovendien komen er met Stougjeswijk al zo’n 2500 woningen bij in Oud-Beijerland.”

Raadslid Rob Claassens van VoorWaards sluit zich daarbij aan: „Onze gemeente heeft meer dan 90.000 inwoners en het college wil nog meer inwoners aantrekken, maar verwijst voor theater, bioscoop en cultuur naar omliggende gemeenten. Hier worden kansen gemist om de identiteit en aantrekkelijkheid van onze gemeente te vergroten. Zelfs de kans om een marktverkenning te laten uitvoeren gefinancierd door het Rijk.”

Ook burgerlid Mireille Louwerens, die namens BurgerBelangen en Constructief Hoeksche Waard spreekt, betreurt het dat de motie niet is aangenomen. „Het is zo mooi dat hier al vanuit de burgers zelf het initiatief is genomen om een bloeiend creatief centrum voor kunst, cultuur en welzijn te realiseren. Daar kunnen we op voortbouwen voor de gemeenschap. Dat is belangrijk voor het leefgenot en het welzijn.”

Het monumentale pand van de voormalige school is uniek in zijn soort en wordt nu al gebruikt voor uitvoeringen, toneel en muziekoptredens voor jong en oud. Velen hebben herinneringen aan het gebouw, dat een kloppend creatief hart heeft en historie ademt. Maar nu ziet het er naar uit dat de culturele activiteiten uit dit pand verdwijnen.

De wethouder heeft na het debat toegezegd dat niet alleen ontwikkelaars van woningen of een uitvaarcentrum welkom zijn, maar ook andere partijen. Of dit voldoende uitnodigend is voor exploitanten van theater, bioscoop, podia en horeca valt te betwijfelen. Zeker nu de wethouder heeft aangegeven vanuit de gemeente niet mee te willen investeren. Maar de indieners van de motie geven de moed niet op en zullen samen met CreActief kijken hoe ze de kansen op een culturele bestemming met theater, bioscoop en poppodium kunnen vergroten. De pas gelanceerde petitie ‘Behoud CreActief Hoeksche Waard voor kunst, cultuur, welzijn, theater en bioscoop’ is al zo’n 750 keer ondertekend.