Lamoraal: graaf zonder hoofd

Graaf Lamoraal van Egmont is de trots van Oud-Beijerland. Hij is ook een nationale held in de tachtigjarige oorlog. Hij was bevriend met Willem van Oranje, die volgens de overlevering bij hun laatste ontmoeting zei: Vaarwel graaf zonder hoofd! Wat gebeurde er met deze graaf, die stichter van Oud-Beijerland was? Pieter Jan In ‘t Veld doet een boekje open op woensdag 2 oktober om 19.30 uur in het Oude Raadhuis.

In 1557 liet Lamoraal van Egmont een gebied van gorzen en kleiplaten bedijken. Vanaf de al bestaande Stougjesdijk werden de nieuwe dijken Oostdijk, Molendijk, Zinkwegsedijk, Vuurbakensedijk, en Beijerlandsedijk aangelegd. Zo werd Oud-Beijerland in 1559 door graaf Lamoraal van Egmont gesticht als Beierland, vernoemd naar diens vrouw Sabina van Beieren.

Samen met Willem van Oranje en Philip de Montmorency vormde Lamoraal van Egmont een driemanschap dat in verzet kwam. In 1567 zijn Lamoraal van Egmont en Philip de Montmorency gevangengenomen door Alva op bevel van Philips II. In een schijnproces zijn zij ter dood veroordeeld wegens majesteitsschennis, rebellie en medeplichtigheid aan samenzwering. Beiden werden in 1568 op de Grote Markt van Brussel publiekelijk terechtgesteld door onthoofding. Nog altijd is de grote vraag: Waarom? Waren zij slachtoffers van verraad?

Pieter Jan In ’t Veld is voorzitter van de Historische Vereniging Oud-Beijerland. Hij houdt deze lezing op woensdagavond 2 oktober om 19.30 tot 21.30 uur in het Oude Raadhuis. Aanmelden voor de lezing kan via www.debhw.nl/actueel/agenda. Deelnemen kost niets ivm de feestweek in het kader van de nominatie voor Beste Bibliotheek. Het aantal plaatsen is beperkt dus reserveren is gewenst