Gemaal Overwater in Strijen open tijdens monumentendag

Zaterdag 14 september is het Open Monumentendag. Waterschap Hollandse Delta zet dan de deuren van gemaal Overwater in Strijen wagenwijd open. Tussen 11.00 en 15.00 uur ben je van harte welkom in het gemaal aan de Waleweg.

Loop gerust binnen, bekijk de foto´s van vroeger en doe mee met de quiz. Zo ontdek je de rijke historie van dit gemaal én maak je kans op een leuke prijs. Onze medewerkers en vrijwilligers van de oudheidkundige vereniging `Het Land van Strijen´ verzorgen de hele dag rondleidingen. Hou wel rekening met een wachttijd, want er kan maar een beperkt aantal mensen tegelijk naar binnen.

Oudeland van Strijen

De naam Overwater is in de Hoeksche Waard onlosmakelijk verbonden met het waterbeheer in het Oudeland van Strijen. In de loop der eeuwen kende het gebied maar liefst drie Overwaters als dijkgraaf. In 1936 speelden zij allemaal hun eigen rol bij de opening van het nieuwe gemaal.

Eerste steen

De voornamen Peter en Leen komen vaak voor bij de familie Overwater. Om verwarring te voorkomen gebruiken ze daarom alleen hun voorletters. Die maken het verschil. In de zomer van 1936 legde P.S.D. als 8-jarige de eerste steen. Hij wist toen nog niet dat hij later ook dijkgraaf zou worden, net als zijn vader L.I en zijn opa P.S. Overwater.

De opening

In de herfst van 1936 was het gemaal klaar. Bij de opening vatte dijkgraaf L.I. de wens van alle generaties in één zin samen: `een afdoende bemaling, een totale beheersing van het polderwater.´ Dat was met de drie watermolens en twee stoomgemalen niet gelukt.

Einde van het stoomtijdperk

Op één na zijn deze molens en gemalen gesloopt. Alleen het oude stoomgemaal aan de Hoekseweg bleef gespaard. Het is nu een uitkijkpunt voor vogelaars. Intussen regelt het elektrisch gemaal Overwater tot op de dag van vandaag het waterbeheer in het Oudeland van Strijen.

Onderduikers

De machinist woonde naast het gemaal. In de Tweede Wereldoorlog verborg hij in het gemaal enige tijd onderduiukers. De museumvrijwilligers hebben uitgezocht wat zich daar heeft afgespeeld. Het is een enerverend verhaal dat ze graag vertellen.