Festival Voor de Vloed luidt hoogwaterseizoen in


Van 21 september tot 1 oktober vindt in de Dordtse binnenstad voor de tweede keer het Festival Voor de Vloed plaats. Dit festival vraagt aandacht voor wateroverlast en overstroming. Maar bovenal vieren we dat Dordrecht klaar is voor de vloed. Dat gebeurt met verschillende activiteiten voor alle Dordtenaren en inwoners uit de regio. De grote aftrap is op zaterdag 21 september met straattheater en excursies.
Dordrecht is kwetsbaar als het water stijgt. Daarom beschermen we de stad en haar bewoners met veilige dijken en waterkeringen. Elk jaar hebben we in Dordrecht te maken met hoogwater en wateroverlast. Door klimaatverandering stijgt de kans op een grote overstroming. Festival Voor de Vloed vraagt hier aandacht voor en laat festivalbezoekers ervaren hoe ze zich kunnen voorbereiden op de vloed.

Leven met hoogwater
Zaterdag 21 september is er door de hele Dordtse binnenstad pop-up straattheater. Met ludieke acts laten acteurs zien hoe het is om te leven met hoogwater. Ook laten ze zien wat inwonerszelf kunnen doen om zich goed voor te bereiden. Er zweven onderwaterdieren door de binnenstad en bevers bouwen een dam over een winkelstraat.
Redders van Dordt
Kinderen kunnen op het Hof meedoen met de officiële Redders van Dordt Bootcamp. Hier maken bezoekers ook kennis met het werk van waterschap Hollandse Delta en Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. ’s Avonds kunnen bezoekers de ‘Hoog en Droog Route’ lopen. Op de zolders van diverse prominente Dordtse gebouwen ervaren ze hoe het is om te schuilen tijdens een grote overstroming.
Tiendaags festival
Tot 1 oktober zijn er nog veel meer activiteiten waarin het stormseizoen, waterveiligheid en het belang van voorbereiding centraal staan. Op het programma staan onder andere rondvaarten, stadswandelingen en een tentoonstelling. Ook is er een informatieavond waarop inwoners in gesprek kunnen met de mensen van het waterschap, de gemeente en Rijkswaterstaat over de uitdagingen waar de stad voor staat en wat ze zelf kunnen doen.
Opening stormseizoen
Het festival markeert de start van het stormseizoen, dat loopt van oktober tot april. In deze periode is de kans op hoogwater en overstroming het grootst. Op zaterdag 21 september wordt het straattheater afgesloten met een parade naar het Hof. Hier geven wethouder en locoburgemeester Maarten Burggraaf en dijkgraaf Jan Bonjer om 16.15 uur het startsein om af te tellen naar het Dordtse stormseizoen. Het stormseizoen begint op 1 oktober. Dordrecht en haar inwoners hebben dan nog 10 dagen om zich voor te bereiden.
Vloedschottentest
De Voorstraat, Prinsenstraat en Riedijk in het historisch centrum van Dordrecht vormen samen een dijk. Als het water te hoog stijgt, worden schotten geplaatst in de deuropeningen van de gebouwen aan deze straten. Dit zijn de zogenaamde ‘vloedschotten’. De vloedschotten zorgen ervoor dat de huizen achter de dijk en de rest van de Dordtse (binnen)stad droog blijven. De vloedschotten worden elk jaar getest op de derde woensdag in september. Op woensdag 25 september tussen 13.00 uur en 16.00 uur voeren waterschap Hollandse Delta en de gemeente de vloedschottentest uit. Iedereen kan hierbij komen kijken. De start is op de hoek van de Boomstraat en de Voorstraat Noord.
Programma
Het volledige programma van Festival Voor de Vloed en overige informatie staan op de website van Festival Voor de Vloed.

Festival Voor de Vloed wordt georganiseerd door Lexlab, in samenwerking met gemeente Dordrecht en waterschap Hollandse Delta. Het wordt mede mogelijk gemaakt met subsidie vanuit het Europese Interreg programma FIER.