Cursus voor meer bomen

HW zoemt is het collectief van mensen en organisaties dat werkt aan herstel van biodiversiteit in de Hoeksche Waard. Meer bomen en struiken zijn hierbij belangrijk. Bomen en struiken helpen ook bij het klimaat probleem. Ze nemen CO2 op en leggen dat langdurig vast en ze zorgen voor verkoeling. Een praktisch en concreet middel voor meer bomen en struiken is een “bomen hub”. Maar wat is dat en hoe werkt het? In een korte cursus geeft HW zoemt duidelijkheid.

Bomen hub

Begin november gaat de bomen hub van HW zoemt uit de startblokken. Een gehuurde volkstuin in Klaaswaal ligt te wachten. Er is al een enthousiaste groep vrijwilligers aan de slag om de tuin op orde brengen. Gereedschap is aangeschaft, dank zij Hoekschewaards Landschap en de financiële steun van de gemeente Hoeksche Waard. Het recente symposium “Meer bomen, nu!” van Hoekschewaards Landschap, Water Natuurlijk en HW zoemt was een opmaat naar de cursus, die aanstaande is.

Kansarme bomen en struiken een toekomst geven. Dat is de kern van het werk. Bomen en struiken brengen jonkies voort. Zaailingen staan meestal op plekken waar ze ongewenst zijn of waar ze niet kunnen uitgroeien tot een volwassen exemplaar. Die jonkies worden verzameld en krijgen tijdelijk een plek op de hub. Daarna worden ze gratis uitgegeven aan mensen die wel een mooie plek hebben.

Het werk wordt gedaan door vrijwilligers. En dan gaat het om allerlei soorten werkzaamheden. Fysiek werk, als tuinonderhoud en zaailingen uitspitten. Organisatorisch werk, als het organiseren van oogstdagen, donatiedagen en uitgifte dagen, Administratief werk, zoals het registreren van wat binnenkomt en uitgaat. Verder het vervoeren van bomen en struiken, stukjes schrijven voor de media, sorteren van bomen en struiken op soort enzovoorts. Iedereen kan wel wat doen op en om de hub.

Cursus

Op 10 oktober start de cursus. HW zoemt organiseert deze cursus in nauwe samenwerking met de landelijke organisatie “Meer bomen, nu” en Hoekschewaards Landschap. In de cursus worden in drie bijeenkomsten alle werkzaamheden op en rond een bomen hub besproken. Zowel de theorie als de praktijk komen aan de orde. Het meeste werk van een hub gebeurt in de periode van november tot maart. De cursisten maken in de cursus ook een planning voor die periode.

Er is al een mooie groep vrijwilligers. De cursus is bedoeld om hen wegwijs te maken en een start te maken met de hub. Extra vrijwilligers zijn welkom. Mensen met belangstelling voor het onderwerp, die geen vrijwilligers willen worden of dat nog niet weten, kunnen toch meedoen. Vrijwilligers gaan voor en voor hen is de cursus gratis. Anderen betalen een kleine bijdrage aan de kosten. Aanmelden via info@hwzoemt.nl