Bieb in Oude Raadhuis genomineerd als Beste Bibliotheek 2024!

Hoera! De Bibliotheek in het Oude Raadhuis van Oud-Beijerland is genomineerd voor de prestigieuze titel ‘Beste Bibliotheek van Nederland 2024’. Deze bijzondere erkenning volgt twee jaar na de verhuizing naar het historische pand. Om deze nominatie te vieren, organiseert de Bibliotheek Hoeksche Waard een feestweek vol activiteiten van 1 tot en met 11 oktober. Van inspirerende gastsprekers tot creatieve workshops en zelfs een silent disco: er is voor iedereen iets te beleven! Bovendien valt de viering samen met de Kinderboekenweek, die op 2 oktober feestelijk van start gaat.

Prestigieuze prijs

De bieb huist al ruim twee jaar in het historische gebouw uit 1622, en dat is niet onopgemerkt gebleven. De bibliotheek in het Oude Raadhuis is genomineerd voor de verkiezing ‘Beste Bibliotheek 2024’. Deze prestigieuze prijs wordt jaarlijks uitgereikt en de Bibliotheek Hoeksche Waard is één van de vijf genomineerde bibliotheken. Van 1 tot en met 20 oktober kan er gestemd worden via www.bibliotheekblad.nl/stem. Mensen die hulp nodig hebben met stemmen kunnen terecht tijdens de bemande openingsuren van de 11 bibliotheekvestigingen in de Hoeksche Waard.

Leden van de Bibliotheek in Oud-Beijerland ontvangen tijdens de feestweek een gratis kopje koffie bij hun bezoek aan de inpandige horecagelegenheid De Waterstal. Op vertoon van hun ledenpas, kan een consumptiebon worden afgehaald bij de balie.

De hele week feest

Om de nominatie te vieren, organiseert de Bibliotheek Hoeksche Waard een feestweek van 1 tot en met 11 oktober in het Oude Raadhuis. Leden en niet-leden kunnen deze week deelnemen aan leuke activiteiten – allemaal kosteloos. Gastsprekers komen langs waaronder dichter Gershwin Bonevacia, schrijfster Lisa Weeda en presentator Twan Huys. Maar er kan ook worden geknutseld met oude boeken, tasjes worden bedrukt en worden gedanst tussen de boeken tijdens een silent disco. Dit is slechts een greep uit de activiteiten, er is voor jong en oud van alles te doen.

Lekker eigenwijs

Niet alleen de nominatie voor de Beste Bibliotheek wordt van 1 tot en met 11 oktober gevierd, ook de Kinderboekenweek is reden voor een feestje. Op 2 oktober wordt deze geopend in het Oude Raadhuis. Voor alle kinderen valt er deze middag iets te beleven of dat nu een tekenworkshop is, knutselen, schminken, jongleren of een voorstelling van Roodkapje. Wethouder Miranda den Tuinder (van onderwijs en cultuur) komt voorlezen.

Daarnaast is er een circusspeurtocht uitgezet waarbij naar kaften van circusboeken wordt gezocht.

In mei 2022 verhuisde de Bibliotheek in Oud-Beijerland van de Lindenhoeve naar het Oude Raadhuis. Een jaar ervoor gaf wethouder Harry van Waveren het startsein voor de verbouwing van het Oude Raadhuis. Het Rijksmonument werd in bijna een jaar tijd gerenoveerd en verduurzaamd in opdracht van de gemeente Hoeksche Waard. Na de verbouwing nam de Bibliotheek Hoeksche Waard samen met de Historische Vereniging Oud-Beijerland en gebiedsmarketing ‘Natuurlijk. Hoeksche Waard’ haar intrek in het karakteristieke gebouw