Geld voor Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang komt uit de gemeentelijke grabbelton

De gemeente Nissewaard heeft 2,9 miljoen euro aan de Hoeksche Waard overgemaakt voor Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang. Tijdens de raadsvergadering hebben wij vragen gesteld waarom dat bedrag in de algemene reserve gestort is, waardoor dit bedrag een totaal andere bestemming kan krijgen. Wij vinden dat namelijk een slecht signaal aan het adres van degene waar dit geld voor bestemd is, aldus Werner de Jong namens Constructief Hoeksche Waard en BurgerBelangen HW.

De gemeente Hoeksche Waard heeft met de omliggende gemeenten Nissewaard, Goeree Overflakkee en Voorne aan zee een samenwerkingsovereenkomst op basis waarvan de gemeente Nissewaard als centrumgemeente fungeert voor de uitvoering van Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang. Zij krijgen het geld van de Rijksoverheid wat daarvoor bestemd is. Omdat dit bedrag te veel opgelopen is, is er in totaal 12 miljoen overgemaakt naar de vier gemeenten bedoeld voor Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang, zoals dit in de samenwerkingsovereenkomst vermeld staat. Er is van die 12 miljoen 2,9 miljoen overgemaakt naar de gemeente Hoeksche Waard. Het college heeft dit bedrag meteen in de algemene reserve gestort. Dat is de gemeentelijke spaarpot waar van alles uit betaald kan worden. De andere drie gemeenten storten dit niet in de algemene reserve, maar geven dit een bestemming. Onbegrijpelijk dit verschil in behandeling van dat geld als je met elkaar samenwerkt? Daar is het algemeen belang niet mee gediend.De wethouder gaf op onze vraag, of mensen dan niet geholpen kunnen worden, omdat er geen bestemmingsreserve is, als antwoord: “Ech nie”. Verder kwam hij niet, dus wij doorvragen waar dit geld dan vandaan komt als dit niet gereserveerd is. Voor het financieren van daklozenopvang blijkt de gemeente de begroting als grabbelton te gebruiken, want de wethouder gaf aan dat het ergens uit de begroting werd betaald, maar hij wist niet van waar. Dat klinkt weinig hoopvol en onprofessioneel. Daarom vroegen wij door of hij dan een toezegging wilde doen dat iedereen geholpen wordt. Dat deed hij niet. Op de gemeentelijke website staan alle gedane toezeggingen. Deze staat er “ech nie” bij, hetgeen wij zorgelijk vinden.Wat ook merkwaardig is, dat is dat de wethouder de Stichting Onderweg naar huis niet kent. Die stichting is landelijk bekend in het kader van daklozenopvang, maar bij de gemeente Hoeksche Waard niet en terwijl dit nota bene gecontracteerde zorg is. De omliggende gemeenten doen regelmatig zaken met ze, maar de Hoeksche Waard niet. De gemeente weet dus niet eens welke gecontracteerde zorg er binnen de Hoeksche Waard is. Hoe kan dat als je daklozen wil helpen?

Constructief Hoeksche Waard en BurgerBelangen maken zich grote zorgen over hoe het college met die 2,9 miljoen euro omgaat, mede ook door de nietszeggende antwoorden van het college op onze vragen. Wij zien graag dat het college in de praktijk het tegendeel bewijst. De tijd zal het leren.