Constructief Hoeksche Waard en BurgerBelangen HW overwegen een motie van afkeuring over het nieuwe zwembad in Numansdorp

In de voormalige gemeente Cromstrijen is het besluit genomen om een zwembad in Numansdorp te bouwen, omdat de Waterstee dringend aan vervanging toe was. Alleen de verkeersafwikkeling op de locatie aan de Meestooflaan moest nog onderzocht worden, voordat dit definitief doorgang kon vinden. De gemeente Hoeksche Waard heeft dit project zodanig vertraagd en veranderd dat het peperduur is geworden en verenigingen volkomen onnodig in de problemen komen. Een dergelijk wanbeleid moet de gemeenteraad afkeuren, aldus Werner de Jong, fractievoorzitter van Constructief Hoeksche Waard en Pauline Rijsdijk, fractievoorzitter van BurgerBelangen HW.

Al in 2017 is (door destijds de lokale partij Cromstrijen’98) gevraagd waarom er geen alternatieve locatie is onderzocht, bijvoorbeeld aan de Wethouder van der Veldenweg. Dat is grond van de gemeente en ligt aan de buitenrand van Numansdorp, waardoor de verkeersafwikkeling veel minder problematisch zou zijn. Het enige argument om dit niet te doen was dat er nog geen infrastructuur ligt. Dat was een merkwaardig argument, want men wilde daar wel een AZC bouwen, waar ook infrastructuur voor nodig is. Onder druk van de bevolking is dit niet doorgegaan. Inmiddels staan er tijdelijke woningen waar dus wel infrastructuur voor is aangelegd. En zou het zwembad aan de Meestooflaan worden gerealiseerd, dan komt er nu een kostenpost bij voor het bouwrijp maken van de plek. Dat is op die plek ook nog duurder, omdat er voorzieningen staan die weg moeten. Wie houdt hier wie voor de gek, aldus Werner de Jong. Werner de Jong heeft in 2022 als enige tegen de bouw van het nieuwe zwembad gestemd met als reden dat de locatie onverstandig is. Het bouwen van het zwembad aan de Wethouder van der Veldenweg zou strategisch gezien een veel betere keuze zijn, omdat we na het uit de hand laten lopen van de kosten als gemeenteraad dan in ieder geval nog een keuze hadden gehad. Die keuze is er nu niet meer, anders dan dat je moet gaan versoberen. We hadden kunnen besluiten om aan de Wethouder van der Veldenweg alleen het zwembad te bouwen en dat de andere sportverenigingen op de huidige locatie blijven. Dat kost veel minder. Of je bouwt het zwembad aan de Wethouder van der Veldenweg en alle andere verenigingen verhuizen mee, waardoor er op de vrijkomende locatie aan de Meestooflaan woningbouw kan plaatsvinden. Dan maak je er een verdienmodel van, waardoor het ook veel minder zou gaan kosten dan het plan wat nu op tafel ligt. Een zwembad aan de Wethouder van der Veldenweg is “sneller te realiseren” dan aan de Meestooflaan, omdat het bouwrijp maken eenvoudiger is. Er hoeven geen voorzieningen verwijderd te worden. Dat is ook een niet te verwaarlozen pluspunt. Vergeet ook niet dat er door de ontstane situatie nog een extra investering nodig is voor een overkapping van het buitenbad in Klaaswaal waar de verenigingen helemaal nog niet zo zeker van zijn dat dit voor ze kan werken. Die extra kosten waren ook niet nodig geweest als het besluit van Cromstrijen een goede navolging had gehad. Het zwembad had er al kunnen liggen.

Constructief Hoeksche Waard en BurgerBelangen HW zijn absoluut voor de bouw van een nieuw en volwaardig zwembad, maar vinden de gekozen locatie onverstandig, want daardoor ontstaan juist alle problemen. Onder druk kan alles vloeibaar worden. Het is nog niet te laat om van locatie te veranderen in het belang van onze inwoners en verenigingen.

De gemeente heeft wat uit te leggen aan de inwoners over de manier waarop dat allemaal betaald gaat worden. Indirect zullen de inwoners namelijk hoe dan ook altijd de dupe hiervan zijn! aldus Werner de Jong.