Water Natuurlijk vindt gezond en schoon water belangrijk en in de Hollandse Delta is dat nog ver weg. Diffuse lozingen uit de landbouw zijn een belemmering om de doelen te bereiken. Het waterschap heeft samenwerking met boeren hoog in het vaandel staan. Met spanning en hoop werd dan ook uitgekeken naar het “Deltaplan Agrarisch Waterbeheer”.
Deltaplan
Met een bestuurlijke informatie brief geeft het waterschap Hollandse Delta inzicht in wat ze in samenwerking met landbouworganisaties gaat doen voor gezond en schoon water. Er moet veel gebeuren om de negatieve invloed van de industriële landbouw op de waterkwaliteit binnen redelijke grenzen te krijgen. De concentraties aan meststoffen die grotendeels uit de landbouw komen, zijn veelal te hoog. De ontwikkeling van een gezond watersysteem is dan niet mogelijk.
Ook de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen, tegenwoordig ook wel verzachtend gewasbeschermingsmiddelen genoemd, moet drastisch omlaag. Op diverse meetpunten worden in de Hollandse Delta meer dan 50 verschillende gifstoffen in het water aangetroffen afkomstig van bestrijdingsmiddelen, aldus de bestrijdingsmiddelenatlas. Niemand weet wat de effecten van die giftige cocktail zijn. Middelen worden individueel marginaal getoetst, onderzoek naar de verschillende combinaties staat nog in de kinderschoenen.
De informatiebrief van het College van Dijkgraaf en Heemraden gaat vooral over de maatregelen die genomen worden om bestrijdingsmiddelen uit het water te weren.
Teleurstelling overheerst
Er komen erfcoaches. De informatiebrief stelt: “Overschrijding zijn vaak het gevolg van slordigheid en onderschatting van de giftigheid en hoeveelheden van de gebruikte middelen. De aanpak richt zich op de dagelijkse praktijk van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen of het erf en in het land.” Hoe is dat mogelijk? Voor de toepassing van bestrijdingsmiddelen zijn meestal licenties nodig. Zorgvuldigheid en aandacht voor het milieu zijn onderdeel van de cursussen voor een licentie. De landbouw kent tal van vakbladen. Zou daar dan nooit aandacht besteed worden aan de gevolgen van de toepassing van middelen? Kennelijk niet of onvoldoende, want nu zijn erfcoaches nodig om boeren te leren dat zorgvuldigheid geboden is.
Er wordt ook meer gemeten. Het is belangrijk dat agrariërs zien hoe het met waterkwaliteit gesteld is in hun poldergebied, aldus de informatiebrief. De resultaten van de metingen zijn voor de erfcoaches het vertrekpunt voor de gesprekken op de bedrijven. Hoe is het mogelijk dat men niet weet hoe het water er voor staat? Binnen het waterschap Hollandse Delta was altijd een heemraad van boeren komaf verantwoordelijk voor de waterkwaliteit. Met grote regelmaat zijn er informatie bijeenkomsten voor boeren. Zou waterkwaliteit daar dan geen onderwerp van gesprek zijn?
Hoe dan ook: rijk, provincie en waterschap besteden 820.000 euro belastinggeld aan deze maatregelen. Dat roept veel vragen op en die zijn gesteld.