Kind zijn in de jaren zestig. Hoe was dat eigenlijk? En verschilde het veel van hoe kinderen in de tegenwoordige tijd de wereld om zich heen beleven? Auteur Arie Pieters dook in een stapel jaren zestig jeugdherinneringen en de conclusie? Het was helemaal zo gek nog niet om kind te zijn in de jaren zestig.
Arie Pieters, woonachtig in ‘s-Gravendeel, schreef eerder boeken over de monumentale bomen en de natuur in de regio waar hij zelf woont; de Hoeksche Waard. Hij is van jongs af aan altijd geïnteresseerd geweest in vogels, dieren en de natuur in het algemeen. Maar daarnaast is hij ook geïnteresseerd in geschiedenis. Eerder schreef hij o.a. boeken over de ‘vergeten winter’ van 1929 en over de periode van wederopbouw na WWII en de rol van de oude GMC CCKW vrachtwagens tijdens die jaren. Ook plaatselijke en regionale historie heeft zijn aandacht. In dit boek gaat de auteur echter zijn eigen kinderjaren in de jaren zestig onder de loep nemen. Hoe was het om kind te zijn op het platteland in dat decennium? Wat maakte je mee, naar welke kinderprogramma’s keek je op de televisie, wat verzamelde je als kind en waar kocht men in die tijd het speelgoed? We gaan terug naar de tijd van Swiebertje, Floris en Zorro en de opkomst van o.a. Lego, Matchbox, Barbie en Corgi Toys.
Buitenspelen en stripbladen
Maar we keren ook terug naar een tijd toen buitenspelen en dingen als stoepranden, blokkievoetbal etc. er nog standaard bij hoorden voor kinderen. En de jaren zestig waren ook de hoogtijdagen voor bekende stripbladen als de Sjors, Pep en de Tina. En voetbalplaatjes? Jawel, die waren er ook al. Maar daarnaast verzamelden de kinderen van toen o.a. postzegels, sigarenbandjes en sleutelhangers. ‘Van Swiebertje tot Zorro’ bevat meer dan honderd afbeeldingen (in zwart-wit), die een mooi beeld schetsen van wat in de wereld van de kinderen van toen belangrijk was. Maar tevens ook laten zien in welk opzicht die tijd verschilde van de hedendaagse tijd. Een aanzienlijk deel van de foto’s heeft daarnaast betrekking op alle nieuwe ontwikkelingen in die jaren. De kinderen in de jaren zestig maakten kennis met een nieuw fenomeen; De televisie. En de meisjes kregen een pop die er compleet anders uitzag dan wat zij altijd gewend waren geweest,