Gemeente Hoeksche Waard maakt fiets- en wandelroutes aantrekkelijker door plaatsing rustpunten

Gemeente Hoeksche Waard investeert de komende periode in de plaatsing van rustpunten, waardoor fiets- en wandelroutes in het buitengebied aantrekkelijker worden. Veel fiets- en wandelroutes gaan ver het buitengebied in en liggen hierdoor verder weg van een horecagelegenheid of prettige plek om even bij te komen. Met de realisatie van rustpunten wil de gemeente het buitengebied voor bezoekers en inwoners toegankelijker maken én recreanten bewuster maken van het moois dat de Hoeksche Waard te bieden heeft. Tot en met zaterdag 18 november kunnen geschikte locaties voor een rustpunt aangedragen worden via Stichting Rustpunt.

Wethouder Paul Boogaard (toerisme): “De gemeente ontvangt regelmatig een verzoek voor het plaatsen van een bankje of een toiletvoorziening langs een fiets- of wandelroute. Door de investering die de gemeente doet en de samenwerking met Stichting Rustpunt kunnen we nu voorzien in deze behoefte. Het creëren van rustpunten langs fiets- en wandelroutes geeft bezoekers en inwoners straks de kans om letterlijk even stil te staan en optimaler te genieten van de natuur en het agrarisch polderlandschap. Ook brengen we het toeristisch-recreatief aanbod bij de rustpunten onder de aandacht. Bovendien biedt het kansen voor mensen met een boerderijwinkel of B&B eigenaren: door plaatsing van een rustpunt bij het erf of de tuin maken bezoekers kennis met onze lokale producten.”

Wat is een rustpunt?

Een rustpunt is een plek op een erf of in een tuin waar fietsers en wandelaars kunnen pauzeren. De aanbieders zijn agrariërs of plattelandsbewoners, die trots zijn op hun gebied, eigen erf en/of bedrijf of product. Rustpunthouders zijn vooral gastheer en ambassadeur van hun gebied. Op een rustpunt kunnen recreanten zelf koffie, thee of limonade inschenken. Een zitgelegenheid, toilet en oplaadpunt voor de elektrische fietsen is ook op de locatie aanwezig. De voorzieningen worden gratis aangeboden, met de mogelijkheid een vrijwillige bijdrage te doen. Ook kan een rustpunt worden gezien als mini-informatiepunt met bijvoorbeeld folders over het cultuurhistorisch erfgoed, de toeristische plekjes en nabijgelegen horeca in de Hoeksche Waard.

Begin 2024 willen gemeente Hoeksche Waard en Stichting Rustpunt 10 rustpunten, verdeeld over het eiland, aanleggen. De locaties worden aangeduid met een rustpuntbord, zodat fietsers en wandelaars weten dat er op die plek iets te beleven valt en gastvrijheid geboden wordt. De benodigde attributen, zoals een zitmogelijkheid, fietspomp en waterkoker, worden door Stichting Rustpunt beheerd en in bruikleen beschikbaar gesteld. De rustpunthouder is verantwoordelijk voor het onderhoud, de eventuele vervanging van apparatuur en zorgt zelf voor aanvulling van koffie, thee en limonade.

Locatie aanmelden

Tot en met zaterdag 18 november kunnen inwoners en ondernemers hun locatie aanmelden via de website van Stichting Rustpunt. Na de inschrijving ontvangen zij een bevestiging en meer informatie. Aanmelden houdt niet in dat de locatie gelijk een rustpunt is. De gemeente en Stichting Rustpunt beoordelen eerst alle locaties en letten hierbij op een goede spreiding ten opzichte van elkaar en van bestaande voorzieningen.

Voorwaarden

Er zijn een aantal voorwaarden. De locatie moet:

aan of dichtbij een fiets- of wandelroute in het buitengebied liggen;

minimaal 2 kilometer afstand hebben van bestaande horeca;

een toiletvoorziening beschikbaar stellen voor bezoekers.

Meer informatie

Op de website van Stichting Rustpunt staat een overzicht van alle rustpunten in Nederland.