Statenleden van de inmiddels grootste fractie in de provincie Zuid-Holland, Camille de Luca-Schwartz en Adem Mustafa Negash van GroenLinks-PvdA, zijn geïnteresseerd in de mogelijkheden om natuur en landschap in de Hoeksche Waard te versterken. Daarom kwamen ze 27 september naar het bezoekerscentrum Klein Profijt in het buitendijks groen van Oud-Beijerland. Hier
werden ze werden bijgepraat over de mooie kansen, maar ook bedreigingen, van ons Nationaal Landschap.
De Statenleden werden verwelkomd door Theo Schuurmans (voorzitter Hoekschewaards Landschap), Heiltje Karels (van petitie tegen kap Bos van Los) en Tania Heimans (raadslid GroenLinks HW). En ook door enkele founding fathers van het Nationaal Landschap: Jan Robbemond (burgerraadslid PvdA HW), Joost Kievit (voorzitter HW Zoemt en Water Natuurlijk) en Dick Bussing (Hoekschewaards Landschap). Destijds gingen deze drie heren nog bij ministers op de koffie om hen namens boeren, natuurorganisaties, ondernemers en inwoners op de internationaal geroemde schoonheid van ons eiland te wijzen. Sindsdien mag de Hoeksche Waard zich – door een unieke combinatie van open landschap, natuur en cultuurhistorie – een van de twintig Nationale Landschappen noemen die samen de ontstaansgeschiedenis van Nederland tonen. De provincies zijn
medeverantwoordelijk voor het behouden en versterken van de kernkwaliteiten daarvan.
Voor dit versterken van het landschap op ons eiland zijn mooie ideeën, die met de Statenleden werden gedeeld. Zoals het idee van HW Zoemt voor een Zuidas in de Hoeksche Waard. Nee, geen zakendistrict met hoogbouw voor bankiers en advocaten. Maar een heuse Zandhommelzuidas om de laatste twee leefgebieden van deze bijna verdwenen hommel met elkaar te verbinden en zo de zuidrand tegelijk natuurrijker te maken. Tania Heimans (GroenLinks) bracht de unaniem aangenomen motie voor een Landschapsontwikkelplan, op initiatief van Basjan Niemansverdriet (CDA) en haar, onder de aandacht. Met hulp van de provincie kunnen agrariërs duurzaam en langdurig gesteund worden om met akkerranden, heggen, knotbomen en natuurrijke oevers ons landschap nog aantrekkelijker voor mens en dier te maken.
Maar ook de bedreigingen van ons Nationaal Landschap werden besproken: kap van het Bos van Los achter Nieuwendijk en de beeldbepalende bomenrij in Numansdorp, de mogelijke komst van vervuilende havenbedrijven in Puttershoek, verontreiniging van ons milieu met giftige chemicaliën zoals PFAS en het nog altijd onzekere lot van de damherten.
Goed geïnformeerd en vol inspiratie gingen de Statenleden weer terug naar het provinciehuis. Hoe belangrijk het is dat de politiek buiten ons eiland goed geïnformeerd is voordat er plannen voor worden gemaakt, bleek diezelfde dag nog. Ongelukkigerwijs meldde Partij voor de Dieren in Rotterdam 27 september in de De Telegraaf dat ze, om hun volkstuinen te ontzien, 30.000 huizen voor Rotterdammers op boerenland in de Hoeksche Waard willen laten bouwen. Raadslid Tania Heimans wees hen er fijntjes op dat het middeleeuws is een andere gemeente te willen annexeren en nodigde ze uit net als GroenLinks-PvdA ZH zich eerst in de Hoeksche Waard te verdiepen. Dat deed de Partij voor de Dieren ZuidHolland en kwam op Facebook met de volgende reactie:
Hoi Tania, terecht dat je dit aankaart! Wij zijn tegen bouwen in kostbare groene ruimtes, vooral niet in beschermde gebieden zoals de Hoeksche Waard.
Zo werden meerdere Statenleden op één dag getoond hoezeer we het Nationaal Landschap Hoeksche Waard kunnen koesteren. Als groene long van de Randstad, als meest vruchtbare bodem voor duurzame en innovatieve landbouw en als voorbeeld hoe versterking van landschap, natuurherstel en landbouw kunnen samengaan.
V.l.n.r. Jan Robbemond (PvdA HW), Heiltje Karels (Bescherm het Bos), Theo Schuurmans (voorzitter HWL), Dick Bussing (HWL), Adem Mustafa Negash (GL-PvdA ZH), Tania Heimans (GL HW), Camille de Luca-Schwartz (GL-PvdA ZH), Joost Kievit (voorzitter HW Zoemt en Water Natuurlijk)