Gemeente zet opnieuw Ondermijningsbus in voor voorlichting over ondermijnende criminaliteit
In het kader van de Week van de Veiligheid (9 t/m 15 oktober 2023) kunnen inwoners op maandag 9 oktober van 10.00 uur tot 16.00 uur de Ondermijningsbus op het parkeerterrein van het Oranjeplein in Puttershoek bezoeken. Met deze interactieve belevingsbus geeft gemeente Hoeksche Waard voorlichting over ondermijnende criminaliteit.
Interactieve belevingsbus
Diverse zintuigen worden geprikkeld bij de Ondermijningsbus. Zo kunnen bezoekers de geur van hennep, een xtc-lab en een cocaïnewasserij ruiken. Daarnaast is een maquette van een xtc-lab en een hennepkwekerij te zien, waarmee u inzicht krijgt in de verschillende productiestappen. Via een interactief ondermijningsspel, compleet met grote pionnen en een dobbelsteen, komt u spelenderwijs meer te weten over ondermijning. U krijgt inzicht in onder andere de gevaren van een hennepkwekerij en de productie van (synthetische) drugs, hoe u signalen van diverse vormen van ondermijnende criminaliteit kunt herkennen en waar u deze vervolgens (anoniem) kunt melden. Medewerkers van de gemeente gaan graag met u over ondermijnende criminaliteit in gesprek en staan klaar om uw vragen te beantwoorden
Wat is ondermijning?
Ondermijning is een gevolg van veel verschillende vormen van criminaliteit waarbij de grenzen tussen de bovenwereld (de `gewone´ maatschappij) en de onderwereld (criminelen) vervagen. Denk bijvoorbeeld aan criminelen die voor hun activiteiten bedrijven oprichten, vergunningen aanvragen en panden huren en kopen. Hiervoor hebben ze in de `bovenwereld´ medewerking nodig van bijvoorbeeld makelaars, autoverhuurbedrijven, administratiekantoren en notarissen. Ondermijning is een probleem dat de maatschappij verzwakt en ontregelt. Andere voorbeelden zijn: hennepplantages of drugslabs (op industrieterreinen, in schuren op het platteland of zelfs in woonwijken), dumpingen van drugsafval in de natuur, grote cocaïnetransporten via de havens, het witwassen van misdaadgeld, corruptie, intimidatie, bedreiging van bestuurders, officieren van justitie, politiemensen en journalisten, de handel in illegale vuurwapens en schietpartijen en liquidaties.
Meld Misdaad Anoniem
Mensen die melding willen maken van een (vermoeden van) een misdaad kunnen dat doen bij de politie via telefoonnummer 0900 – 8844. Blijft u liever anoniem? Meld het dan via de onafhankelijke organisatie Meld Misdaad Anoniem (M.). M. zorgt ervoor dat de melding bij de juiste instantie terechtkomt. De melder blijft altijd buiten beeld. M. is telefonisch bereikbaar via 0800 – 7000. Op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 22.00 uur. In het weekend en op feestdagen van 9.00 tot 17.00 uur. Melden kan ook 24/7 online via een beveiligde omgeving op de website van Meld Misdaad Anoniem.