HWL 50 jaar: Jubileum expositie in ’t Weegje

Het HWL (Hoekschewaards Landschap) bestaat dit jaar alweer 50 jaar en dat hoort men uiteraard te vieren. En dat doet men dan ook op tal van manieren. Eén onderdeel van de viering van dit mooie jubileum is de ‘jubileum-expositie’, die recent is ingericht in het ‘s-Gravendeelse dienstencentrum ‘t Weegje.

Als je vijftig wordt, haal je oude verhalen op, kijk je eens in de spiegel en bedenk je hoe de toekomst eruit zal zien. Dat doet Vereniging Hoekschewaards Landschap (HWL) dit jaar nu zij vijftig jaar bestaat. Samen met bijna 1800 leden en de inwoners in de Hoeksche Waard wordt het jubileum gevierd met tientallen activiteiten. De jubileum-expositie brengt de natuur in de Hoelksche Waard in de breedste zin van het woord in beeld. De Werkgroep Natuurfotografie van het HWL zet met deze hele fraaie expositie met name de biodiversiteit in ‘t zonnetje. Met sommige soorten die op foto’s te zien zijn gaat het goed, maar andere soort gaan in aantallen achteruit. Naast voor vogels en zoogdieren is er o.a. ook aandacht voor insecten. De serie foto’s (32 stuks in totaal) geeft een heel mooi overzicht van bekende en minder bekende soorten, die men aan kan treffen in de Hoeksche Waard. De afgelopen jaren zijn er met de komst van nieuwe natuurgebieden, zoals de Oeverlanden Hollands Diep ook weer nieuwe soorten bijgekomen en teruggekeerd in de regio.

Werkgroep Natuurfotografie

De Werkgroep Natuurfotografie is een zeer enthousiaste werkgroep van de vereniging het Hoekschewaards Landschap Op 30 mei 2010 begon een handvol enthousiaste amateurfotografen met de Werkgroep Natuurfotografie. De werkgroep telt maximaal 20 leden. Elke maand gaat men met een opdracht op een vastgestelde locatie binnen of buiten de Hoeksche Waard fotograferen. Het onderwerp hangt af van het seizoen, soms akkerranden of landschap, een andere keer vlinders en libellen of paddenstoelen. Elke fotograaf kiest de drie beste foto’s van die dag, die men op een werkgroepavond gezamenlijk gaat bespreken. Tijdens het fotograferen en op deze avonden leren de leden veel van elkaar, van de natuur en maken we elkaar nog enthousiaster. Bij zon of regen, overdag of ’s-avonds, in de zomer of de winter, altijd genieten de natuurfotografen van het eiland. De Hoeksche Waard is en blijft een schitterend gebied, waar zij trots op zijn. ‘Door regelmatig te exposeren met onze foto’s op een locatie in de Hoeksche Waard laten we bezoekers hiervan meegenieten,’ aldus de fotowerkgroep. De mooie expositieruimte op de begane grond van het dienstencentrum is ruim van opzet en er komt ook flink wat daglicht binnen. Ideaal dus voor een fotografie tentoonstelling. Bezichtiging is t/m 30 oktober mogelijk op werkdagen en op de zaterdag. De toegang is gratis.