Elk nadeel heeft zijn voordeel en omgekeerd. Met dank aan Johan Cruijff kunnen we die wijsheid nu op heel wat zaken toepassen. Ook op bomen. En dan specifiek op hoe bomen reageren op totaal verschillende weertypen in het voorjaar. De gevolgen van het tot de tweede week van mei te koude en ook natte voorjaar waren voor sommige boomsoorten namelijk heel goed zichtbaar.
En waren soms zo extreem dat enkele eigenaren van bijvoorbeeld platanen zich hardop afvroegen; ‘of hun boom soms was getroffen door een ziekte?’ Er waren zelfs mensen die vreesden afscheid te moeten nemen van de boom bij hun woning. Maar dat bleek gelukkig niet nodig en ook van een ziekte was geen sprake. Platanen hebben het namelijk niet zo op een (te) koud voorjaar en zeker niet in combinatie met veel neerslag. Einde mei werd al duidelijk dat ze minstens twee tot drie weken achterliepen voor wat betreft in blad komen. En meerdere grote en oudere platanen hadden in de tweede week van juni slechts de helft van de bladeren van vorig voorjaar. Voor hen en ook voor enkele soorten esdoorns kwamen de vijf droge en zomerse weken als geroepen!
Onderzoek over meerdere jaren
Tegen einde juni hadden de platanen alsnog een inhaalslag gemaakt daardoor en begin juli stonden de meesten alsnog bijna vol in blad. De zaag kon zodoende rustig in het vet blijven. Opmerkelijk is het verschil met b.v. de oudere (Hollandse) iepen. Die zijn juist blij met een kouder en nat voorjaar. Niet alleen kwamen die aanzienlijk eerder in blad, ook stonden hun kronen er veel voller bij als in 2022. En bomen als de moerascypres hadden geen enkel probleem met die vijf zomerse en droge weken. Ook deze bomen voelen zich daar prima bij. Tussen 2010 en 2020 volgde de regionale Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior meerdere soorten bomen tijdens het voorjaar en toen werd ook zichtbaar hoe totaal verschillend bomen reageren op een ander weertype tijdens die periode