Wanneer u in huis de houtkachel, pelletkachel of open haard aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, waaronder fijnstof. Deze schadelijke stoffen veroorzaken luchtvervuiling en kunnen schade aan de gezondheid van uzelf en anderen in uw omgeving opleveren. Ook wanneer u de rook niet meer ziet.
Wilt u toch de houtkachel, pelletkachel of open haard aansteken? Plaatselijk kan de luchtvervuiling bij windstil weer hoog oplopen. Bij windstil of mistig weer kunt u de houtkachel, pelletkachel of open haard dus beter uitlaten. Denk aan uw buren en kijk altijd op de website Stookwijzer voordat u gaat stoken of download de Stookwijzer app. Stook niet bij een stookalert.
Wist u dat…
o één op de drie Nederlanders last heeft van houtstook?
o blootstelling aan houtrook directe klachten van de luchtwegen kan geven zoals hoesten en benauwdheid?
o rook via roosters en ramen bij de buren kan binnendringen?
o u overlast kunt verminderen door de manier waarop u hout stookt?
Ervaart u overlast?
Ga altijd eerst in gesprek met de stoker(s). De meeste mensen zijn bereid om hun stookgedrag aan te passen. Bijvoorbeeld door de houtkachel minder vaak aan te doen. Lukt dat niet, dien dan een klacht in bij de gemeente, Omgevingsdienst, GGD of via de website Stookwijzer.
Meer informatie
Wil je meer informatie over de gevolgen van hout stoken voor het milieu en de gezondheid van jezelf en je omgeving? Check dan de website van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.