Na een succesvolle eerste editie, is dit jaar voor de tweede keer een groep deelnemers met
een leerwerktraject tot assistent-kok gestart in Pollies Kookstudio te Oude-Tonge. Het
opleidingstraject is een initiatief van Restaurant HIT Eten en Drinken, de BAR-organisatie en
de gemeenten Goeree-Overflakkee, Hoeksche Waard en Nissewaard en Stroomopwaarts MVS.
Doel is mensen uit de bijstand of met een afstand tot de arbeidsmarkt duurzaam te plaatsen in
betaald werk.
De deelnemers behouden tijdens hun opleiding hun bijstand, waardoor ze zich volledig kunnen
focussen op het leerwerktraject. De eerste editie van maart dit jaar leidde tot 10 contracten en
enthousiaste reacties van zowel kandidaten als restauranteigenaren.
Opleiding tot assistent-kok
De 20 nieuwe deelnemers aan het leerwerktraject krijgen een anderhalve maand durende opleiding
bij kookstudio Pollies in Oude-Tonge. Tijdens de opleiding leren ze onder meer de basis van het koken,
de verschillende snijtechnieken, het opmaken van borden en de werkwijze van de keuken. “We richten
ons natuurlijk op het bereiden van maaltijden, maar we besteden ook veel tijd aan de hygiëneregels
en communicatie in de keuken,’’ geeft Diaa Saadeh, één van de docenten en kok bij HIT Eten en
Drinken, aan. ‘’Ook nemen we studenten mee naar groothandels. Dan zien ze ook waar het eten
vandaan komt en waar ze op moeten letten,’’ aldus Saadeh.
De groep is divers, zowel qua werkervaring als qua behoeften. “Ik heb wel al ervaring met koken, maar
ken het vakjargon en de technieken niet,” geeft een deelnemer aan. “Ik wist nog niet precies wat ik
wilde doen in het werkveld, maar leer dankzij de opleiding deze branche goed kennen. Ik word elke
dag enthousiaster en zie een toekomst in de horeca,” meldt een andere.
Uitzicht op vast dienstverband
Na de opleiding lopen de studenten twee maanden lang stage bij verschillende restaurants in hun
eigen regio, waar ze de basisvaardigheden inzetten in de praktijk. Ook tijdens de stage blijft
begeleiding en ontwikkeling een belangrijk onderwerp. Dit onder andere door een wekelijkse afspraak
met HIT Eten en Drinken, de deelnemer en de eigenaar van het restaurant. “We zoeken voor iedere
deelnemer een passende stage,” geeft Almar Nederveen, eigenaar van HIT Eten en Drinken en docent
bij de opleiding, aan. “Er is veel vraag naar medewerkers in de horeca, maar er moet wel een klik zijn
tussen de deelnemer en het restaurant. Ook tijdens de stage houden we contact en begeleiden we de
deelnemers.”
Studenten die hun werk goed doen en gemotiveerd zijn, maken kans op een arbeidsovereenkomst van
6 maanden. Uiteindelijk kan dit leiden tot een vast dienstverband. “De kans dat ze een vast contract
krijgen is heel groot. Dat blijkt ook uit de resultaten van vorig jaar. Pas nog kreeg ik een telefoontje
van een oud-deelnemer die loonsverhoging en een verlening van zijn contract had gekregen. Dan is
meteen mijn hele dag weer goed,’’ geeft Arjan van den Ouden, mede-eigenaar van HIT Eten en
Drinken aan.
Samenwerking in de regio
Het opleidingstraject is beschikbaar voor inwoners uit alle gemeenten uit de regio Rijnmond. Door
gezamenlijke leerwerktrajecten op te zetten, kunnen meerdere kandidaten begeleid worden naar een
betaalde baan. Daarnaast biedt het leerwerktraject een nieuwe oplossing voor de huidige
personeelstekorten in de horeca.