Leerlingen van CBS De Parel en OBS De Meerwaarde uit Strijen bezochten vrijdagmiddag 11 november de Joodse begraafplaats in Strijen. In 1942, nu 80 jaar geleden, werden in dat dorp 3 Joodse families door de nazi-bezetters gedeporteerd. 15 familieleden kwamen om het leven in de vernietigingskampen Auschwitz en Sobibor. Het bezoek maakte grote indruk op de leerlingen.
De leerlingen en belangstellenden verzamelden bij museum `Het Land van Strijen´, dichtbij het Joods monument waarop de namen van de 3 families staan: Van Coevorden, Kleinkramer en Zwarenstein. Van daaruit wandelden ze naar de Joodse begraafplaats aan de Oud-Bonaventurasedijk. Deze begraafplaats is een tastbare en levende herinnering aan de Joodse gemeenschap in Strijen van vóór 1942; voordat mannen, vrouwen en kinderen werden weggevoerd om bijna allemaal vergast te worden. Locoburgemeester Paul Boogaard hield op deze plek een korte toespraak. Samen met de kinderen stond hij stil bij wat zich hier 80 jaar geleden heeft afgespeeld.
Stilstaan bij de levens en het lot van Joodse inwoners
Op de begraafplaats gaf een gids uitgebreid en aansprekend uitleg over de graven. De teksten op de zerken zijn grotendeels onleesbaar, maar vertellen elk een persoonlijk verhaal over een mensenleven. De leerlingen uit de groepen 7 en 8 luisterden dan ook belangstellend naar zijn verhaal. Vervolgens konden ze vragen stellen aan Wim van der Hoek, die veel vrijwilligerswerk doet op de begraafplaats. Ook Mylène Zwarenstein, dochter van Pim Zwarenstein – een van de 3 Joodse bewoners in Strijen die de deportatie heeft overleefd – beantwoordde vragen. Verder konden leerlingen die dat wilden steentjes neerleggen bij een grafmonument. Dit is een Joods gebruik. Een oeroude traditie, als teken dat het graf(monument) met een bezoek is vereerd en de doden zijn herdacht. Alle belangstellenden kregen bij het museum een gedenkspeldje. Uit de reacties bleek duidelijk dat zij veel van dit bezoek hadden opgestoken.
Gedenkjaar 1942-2022
De Oudheidkundige Vereniging `Het Land van Strijen´ organiseert dit jaar onder de noemer `Gedenkjaar 1942-2022´ meerdere activiteiten en officiële momenten. Hiermee houdt de vereniging de herinnering aan de Joodse families in Strijen en hun lot levend. Op vrijdag 18 november worden in het gedenkbos van Strijen 3 bomen geplant ter nagedachtenis aan de 3 Joodse families die in de oorlog om het leven zijn gekomen.
Expositie in museum Het Land van Strijen
Tot eind 2022 is in het museum Het Land van Strijen aan de Kerkstraat 47 een expositie te zien over de 3 families. Op een twintigtal panelen staan informatie over en foto´s van de Joodse inwoners van Strijen. Daarnaast worden allerlei Joodse voorwerpen tentoongesteld. Meer informatie is te vinden op de website van het museum.