Alweer twaalf jaar is de regionale, Hoeksche Waardse Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsiorbezig met het in de gaten houden van meerdere groepen populieren, langs wegen en tevensop dijken. Men is hiermee in 2010 gestart omdat de aanhoudende stroom berichten over de kap van vaak jonge populieren niet strookte met het beeld dat men dagelijks om zich heen zag.
Het standaard verhaal dat destijds bijna wekelijks wel ergens in de landelijke media opdook was dat men ergens populieren moest kappen, omdat die toch al bijna ‘op’ waren of gevaarlijk en al onderhand aan het einde van de levensloop waren. Het ging dan meestal om bomen die ergens tussen de 20-30 jaar oud waren. In de Hoeksche Waard staan echter langs enkele dijken en ook bij meerdere boerderijen populieren die tussen de 75-90 jaar oud zijn en die merendeels nog in redelijke tot goede conditie verkeren. En langs meerdere wegen staan en stonden er die tussen de 25-45 jaar waren. In alle gevallen was er geen sprake van bomen die ‘toch al op waren’. En dus besloot men zelf standaard jaarlijks meerdere groepen populieren te blijven volgen, om te kijken hoe het de bomen verging én hoe ze reageerden op extreem weer. Het gaat daarbij vooral om bomen langs wegen en dijken en enkele ‘oudjes bij boerderijen. Maar de nadruk ligt op de groepen op dijken en langs polderwegen. Ook dit jaar leverde weer interessante gegevens op.
Droogte goed doorstaan
Eerst kregen we een winter voor onze kiezen die maar liefst drie stormen ons land liet passeren. Bij één daarvan was korte tijd ook even sprake van orkaankracht. Toch viel er onder de vele honderden populieren op dijken en langs wegen, die qua leeftijd variëren tussen 25-45 jaar slechts één slachtoffer. Maar wat zou er gebeuren tijdens de extreem droge zomer? Vooral de bomen op hoge dijken lekenflink risico te lopen, want hun wortels kunnen immers moeilijker bij water. Ook dit zorgde niet voor slachtoffers onder onderzochte populieren. Wat wel zichtbaar was, was dat meerdere bomen al inde loop van augustus bladeren lieten vallen. Iets dat ook gebeurde tijdens de nog aanzienlijkwarmere zomer van 2018. Maar dat is puur een mechanisme waarmee bomen zichzelf beschermen. Het jaar daarop stonden alle bomen dan ook weer gewoon in blad. En aangezien de effecten nu duidelijk minder zichtbaar waren, ook bij de ‘dijkpopulieren’, lijkt het geen twijfel dat de bomen die eerder wat bladeren ‘loslieten’ volgend jaar weer gewoon groen zullen zijn.