Water Natuurlijk vindt herstel van biodiversiteit cruciaal. Ecologisch beheer van bermen in de Hollandse Delta is veelbelovend maar kan nog beter! Een aantal jaar geleden heeft het Waterschap Hollandse Delta het maaibeleid drastisch veranderd. Jarenlang maaide men met de klepelbak, waarbij al het maaisel bleef liggen (inclusief verpulverd zwerfafval). Tegenwoordig beheert het waterschap bijna 60% van de bermen en dijken op ecologische wijze.
Ecologisch beheer
Dat wil zeggen dat er gemaaid wordt met een cyclomaaier. Na het maaien wordt het maaisel geperst en in balen of anderszins afgevoerd. In het begin keek men binnen het waterschap nogal sceptisch aan tegen het nieuwe beleid. Het zou niet veel opleveren, want de rijke kleibodem zou niet geschikt zijn voor dergelijk beheer. Ook het feit dat er op veel dijken bomen staan, zou een mooie vegetatie in de weg staan.
Het Hoekschewaards Landschap beheert al tientallen jaren een deel van de dijken van het waterschap. Deze vereniging laat echter zien dat het wel degelijk mogelijk is bloemrijke dijken en bermen te creëren met een beheer van maaien en afvoeren. Daarbij is het belangrijk dat er gefaseerd wordt gemaaid. En dat stroken (wat hogere) vegetatie de winter over blijven staan. Op de website van het waterschap is te lezen dat het nieuwe beleid ook inhoudt dat er steeds meer gefaseerd gemaaid gaat worden.
Onderzoek
Water Natuurlijk pleit al jaren voor ecologisch beheer van de groene ruimte in het waterschapsgebied. Water Natuurlijk volgt deze ontwikkelingen op de voet en vroeg aan de plantenwerkgroep om onderzoek te doen naar de soortenrijkdom in de berm van de 2e kruisweg in de Nieuw Bonaventurase polder. De bermen van deze weg zijn wat breder dan de meeste bermen en worden al vanaf het begin van het nieuwe beleid door het waterschap ecologisch beheerd.
In een eerder bericht maakten we al melding van verrassende ontdekkingen en. Na een 2e ronde van de plantenwerkgroep is het positieve beeld gebleven. Ondanks de droogte werden meer soorten gevonden dan bij de 1e ronde. Inmiddels staat de teller op ruim 80 soorten! De plantenwerkgroep inventariseerde alleen in de zomermaanden. Daardoor werden voorjaarsplanten vaak niet meer waargenomen. We mogen daarom verwachten dat het aantal soorten nog hoger is.
Verbetering mogelijk
Het beleid werpt dus zijn zichtbaar vruchten af. Hierbij moeten wel wat kanttekeningen worden geplaatst. Tijdens de 2e inventarisatieronde constateerden we dat er slootonderhoud had plaatsgevonden en dat het uitgehaalde slootmateriaal in de berm was gedeponeerd! Dit heeft tot gevolg dat planten afsterven en de berm verruigt.
Ook is de afgelopen jaren gebleken dat de berm in zijn geheel gemaaid wordt en min of meer kaal de winter in gaat. Fasering van het maaien in tijd en ruimte maakt dat insecten en andere dieren meer mogelijkheden tot overleven hebben.
De berm van deze weg verbindt een aantal krekennatuurlocaties van Argusvlinder en draagt dus bij aan het groene netwerk. Dat is van groot belang voor de versterking van de biodiversiteit in de polders. Water Natuurlijk is positief, maar blijft verbeteringen stimuleren.